En oskyldig sanningsförvridning.

När är det okej att dra till med en liten lögn för att förvrida sanningen och få det att låta lite bättre i åhörarens öron? Gränsen mellan att försköna verkligheten och ljuga är ibland hårfin så jag tänkte presentera ett moraliskt dilemma som exempel: För några år sedan hade vi en supertrevlig, grårandig katt vid namn Clinton. Dessvärre var han inte bara trevlig och grå, han var även en mästerjägare som fångade precis allt som rörde sig (inklusive mina byxlösa ben och ett antal svartvita husdjurskaniner vars halvätna kroppar vi tvingdes sopa under mattan).

Samtidigt som vi hade kattvärldens svar på Charles Manson i vår ägo hade ett sött fasanpar flyttat in hos vår granne (även hon trevlig och grå). Naturligtvis sa hennes tanthjärna åt henne att samla lite extra pärleportspoäng och mata fasanerna, som till slut blev så tama som vilda djur kan bli. Allt var frid och fröjd på vår gata, både fjäderfän och tant stormtrivdes, ända tills min pappa hittade fasanhanens huvud vid vår ytterdörr en tidig morgon. Clinton slickade sig nöjt om munnen. Fortare än kvickt gjorde vi oss av med bevisen och tvättade bort alla blodiga tassavtryck. Grannen frågade efter ett tag om vi hade sett till fasanerna på länge. Det hade vi förstås inte (vi visste ju rättså exakt var herr fasan höll till) och inte heller berättade vi att hela vår familj deltog i efterarbetet av det brutala mordet.

När är det då okej att ljuga? När hela sanningen egentligen inte ändrar något? När lögnen gör mer nytta än skada? När man vet att man skonar någon från lidande de inte behöver utstå? När grannen är gammal och skör, och fasanen har galt för sista gången?

Det korrekta svaret på frågan om vi hade sett till fåglarna hade förstås egentligen varit "Ja, faktiskt. Clinton lämnade fasanmannens huvud på trappan här i förrgår, honan har förhoppningsvis flytt fältet för att undkomma hans hungriga käftar". Vem hade blivit lyckligare av det? Inte granntanten, i alla fall.


Kommentarer
Postat av: Staffan

Haha! Jag kommer bara att tänka på KattKerstin i Heja Björn... "även hon trevlig och grå"...

Tänk nu om hon sitter och läser den här bloggen, och inser att hon under lååång tid blivit frånhållen information om fasanerna som hon, omvridet nog, hade tagit under sina vingar. Då kanske det visar sig att fasan-honan sitter hjärntvättad, anabolapumpad och hämndlysten i tantens källare. En dag släpps hon ut, och om Clinton inte "lämnat sin post" än finns det risk att även han får lämna över till Obama. Slutsatsen är väl att det är precis som du säger, man ska överväga noga när det är värt att ljuga.



Appropå obama förresten, kom att tänka på en rolig ordvits:

"Varför Obama? Hur fan ska vi nu spela Neger & President?"

2009-01-21 @ 13:57:55
URL: http://starrax.bowinc.se
Postat av: Frida

Jag insåg efter att jag hade skrivit det här inlägget att jag fortfarande tänker på vår granne som att hon fortfarande fanns kvar, därav dagens inlägg.



Vi får döpa om spelet till neger och president, men hur kommer det fungera i praktiken? Man ger kort till sig själv? Helt galet, Obama måste avgå.

2009-01-22 @ 17:04:45
URL: http://mittlivsomfrida.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0